Surprinzatoarea legatura dintre bani si dioxidul de carbon

Money_greenV-ați întrebat vreodată care este legătura dintre bani, ca unitate de producție, și emisiile de dioxid de carbon (CO2)? Adică relatia dintre modul în care ne cheltuim banii și impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător?

In contextul actual, pentru fiecare 4 000 RON (aproximativ 1 000$) folosiți în producție se înregistrează o creștere a energiei TEP consumate cu 190 kg. Pentru fiecare 1 unitate de energie TEP eliberăm în atmosfera 2,4 tone de dioxid de carbon. Făcând un calcul simplu rezultă că, pentru fiecare 40 000 RON (aproximativ 10 000$) folosiți în producție, eliberăm în atmosfera 4,8 tone de dioxid de carbon, o cantitate care, la o densitate de 1,9676 kg/mc, ar putea umple 12 apartamente de 70 mp. Adică pentru a umple un apartament cu CO2, fără a lăsa loc pentru nimic altceva, trebuie să folosim în producție doar 3 300 RON. Iar partea îngrijorătoare e că jumătate din aceasta cantitate rămâne în aer, neputând fi absorbită de natură.

– Definitie: Tona Echivalent Petrol (TEP) (engleză Tonne of oil equivalent – toe) este o unitate de măsură a energiei. În principiu ea este egală cu energia chimică eliberată prin arderea unei tone de petrol. -Wikipedia –

Dacă această cantitate vi se pare enorma, nu uitați ca aceasta nu tine cont de efectele agriculturii, despăduririi, poluării apelor sau creșterii populației asupra cantității de CO2 eliberata în atmosfera, toate acestea având un impact chiar mai mare asupra calității aerului.

Pentru a va face o idee asupra cantității uriașe de CO2 pe care o eliberăm în atmosfera, graficul de mai jos prezintă variația cantității de CO2 pe Terra în ultimii 800 000 de ani. Se poate observa ca în ultimii 100 de ani, perioada care se suprapune cu trecerea de la o economie mondial bazata pe agricultura la una bazata pe industrie, am reușit sa dublăm, fata de maximul istoric, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera. Si nu exista semne ca aceasta cantitate va scădea. De aceea e mai important ca niciodată sa începem sa gândim sustenabil și sa conștientizăm că modul în care ne cheltuim banii poate avea un impact major asupra planetei. Mai multe despre asta în următorul articol. Pină atunci nu strica dacă umpleți apartamentele cu plante și nu cu CO2.

CO2_concentration More data at: https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *