Cum ne pregătim casa pentru vară?

lake-617650_1280

Vara se apropie și odată cu ea zilele și nopțile neplăcut de calde, pe care, majoritatea dintre noi, suntem nevoiți sa le petrecem în clădiri nepregătite pentru temperaturi de +40 de grade.

In plus, chiar dacă avem un aparat de aer condiționat, folosirea lui, pe langă costul ridicat al energiei, are și dezavantajul ca poate duce la probleme de sănătate. Umiditatea ridicată din interiorul aparatului poate fi un mediu propice pentru bacterii iar expunerea la diferențe mari de temperatura poate avea un impact negativ semnificativ asupra sistemului imunitar.

Pentru că am avut ocazia sa experimentez o vara într-un apartament din București, cu temperaturi de + 40 grade Celsius, și recent temperaturi similare în timpul ultimei mele vizite în Israel, m-am hotărât sa caut modalități de a reduce disconfortul termic în timpul verii, accesibile și simplu de aplicat, indiferent de cladirea in care locuiti.

Chiar daca trăiti în clădiri a căror îmbunatățire nu tine neaparat de dumneavoastra (locuințe închiriate, clădiri de birouri, blocuri vechi), exista lucruri simple pe care le puteti face pentru a reduce disconfortul termic pe timpul verii.

  1. Folosiți jaluzele sau draperii închise la culoare în timpul zilei

V-ați întrebat vreodată de ce aproape toate casele vechi din sudul Europei (Italia, Spania, Grecia, Franța) au jaluzele exterioare ?  Eu am descoperit accidental utilitatea lor într-o vizită la Napoli. Deși camera de hotel era răcoroasa în prima noapte când am ajuns acolo, în a doua seara temperatura crescuse subit în încăpere iar aerul condiționat se străduia să facă față. Atunci am realizat că uitasem obloanele deschise, iar soarele incălzise camera, situata înspre sud, toată ziua. De atunci, de fiecare data cand calatoresc în tarile din Sudul Europei sunt întotdeauna atent sa trag draperiile, sau sa inchid obloanele, atunci când plec la munca. Si întotdeauna atmosfera, seara când ma întorc de la munca, e mult mai plăcuta.

Vă recomand să folosiți această tehnică în special pentru locuința personală, atunci când aceasta nu e folosită în timpul zilei. Jaluzele pot fi confecționate din orice material, cele din aluminiu au un plus pentru ca pot reduce si pierderile de caldura prin radiație. Daca nu puteți monta jaluzele puteți folosi draperii care nu permit razelor solare sa treacă prin ele. Ca și bonus, draperiile va ajuta și sa aveți un somn mai liniștitor noaptea.

  1. Folosiți un parasolar

Amintiți-vă de casa bunicilor cu prispă. Aceasta oferea, pe lângă un loc de relaxare și ascunziș, umbra pe timpul verii, împiedicând razele soarelui sa ajungă direct în casa. Deși acum prispele nu mai sunt la modă, un acoperiș de terasă, o plantă cățărătoare, cum ar fi vita de vie, sau un copac cu frunziș des amplasate în fata ferestrelor pot avea efecte benefice similare cu o prispă și pot reduce temperatura din casa.

  1. Folosiți un ventilator

Curentul de aer creat poate reduce temperatura într-o camera cu până la 3 grade. Mai jos veți găsi câteva modalități de a va confecționa propriul ventilator.

  1. Aerisiți când temperatura exterioara e mai mica decât cea interioara

Atunci când afara sunt 40 de grade și în casa 25, dacă deschideți geamul temperatura interioara va urca rapid. In schimb dacă deschideți geamul seara sau dimineața, veți da ocazia pereților sa se răcească și veți reduce încărcarea termica asupra clădirii.

  1. Evitati folosirea camerelor orientate spre Sud în timpul zilei.

Pentru a fi productivi avem nevoie de lumina naturala, însa în timpul verii aceasta lumina vine la pachet cu căldura. De aceea, acolo unde este posibil, amenajarea spațiului astfel încât sa evitați folosirea spatiilor orientate spre Sud sau Vest (care tind sa acumuleze cea mai mare cantitate de căldura în timpul verii) poate reduce semnificativ disconfortul termic si cheltuielile cu energia.

Mai jos veți găsi câteva filmulețe cu idei și instrucțiuni care va vor permite să vă confecționați singuri mici dispozitive care vă pot face casa mai răcoroasa pe timpul verii.

O vară frumoasă și răcoroasa vă doresc.

F.M.B.

http://www.instructables.com/id/Create-Your-Own-Top-Down-Blinds/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *