Surprinzatoarea legatura dintre o fereastra sparta si violenta

Hamburg-house

Cand te plimbi prin Hamburg nu poti sa nu remarci cat de bine ingrijite sunt cladirile si gradinile de aici, si faptul ca nu exista garduri masive de 2 m care sa ascunda aceste constructii frumoase. E adevarat, nu toate cartierele sunt la fel, si intamplarea face ca cele care sunt considerate periculoase au in general mai putina verdeata, mai multa mizerie pe strada si multe grafitiuri pe pereti.

Aceleasi diferente le observam si in Romania, atunci cand ne plimbam de exemplu in zona de Nord a Bucurestiului sau prin Cotroceni ne simtim mai in siguranta decat atunci cand suntem intr-un cartier cu case nerenovate, vopsea decojita si mult gunoi la fiecare colt.

Desi simtim la nivel instinctiv ca mediul in care traim ne influenteaza comportamentul si starea de bine, cati dintre noi chiar constientizam impactul, si cati facem eforturi pentru a mentine acest spatiu curat si ingrijit?

Indiferent unde traim, mereu exista un cartier in care din diferite motive ne e frica sa intram, in care infractiuniile sunt frecvente si in care cladirile si spatiile verzi sunt de obicei neingrijite. Si probabil unul din exemplele cele mai elocvente pentru legatura dintre dezordine si infractiuni este New York ul anilor ‘80. In aceasta perioada, metropola Americana s-a confruntat cu un val fara precedent de crime si talharii, insumand peste 500000 de cazuri pe an. Furturile si talhariile erau la ordinea zilei mai ales in cartierele marginase si in mijloacele de transport in comun. Cauzele vehiculate erau multiple: consumul ridicat de droguri, saracia, fortele de politie insuficiente etc. Insa reducerea substantiala a numarului de crime nu a fost cauzata de imbunatatirea acestor cauze “evidente”, ci prin ajustari mici ale mediului inconjurator.

In cautarea unei solutii pentru a reduce infractionalitatea, unul din cercetatori a formulat teoria “ferestrei sparte” conform careia o fereastra sparta intr-un cartier produce un efect de domino care duce in final la cresterea numarului de crime. O ferestra sparta transmite semnalul ca oamenilor nu le pasa, aceasta duce la alte ferestre sparte, mizerie pe strada, accentuarea sentimentului ca nimeni nu are control asupra acelei zone si in final la talharii si crima. Bazat pe aceasta teorie, in New York s-au luat masuri pentru a curata toate trenurile de grafitiuri si pentru a incepe o reparatie generala a cladirilor darapanate, colaborat cu amenzi usturatoare si chiar inchisoare pentru cei care aruncau gunoi pe strada sau urinau la coltul blocului. Toate aceste mici schimbari aduse spatiului public au dus la o scadere spectaculoasa a crimelor in anii ’90, facand din New York cel mai sigur mega oras din America.

Acelasi exemplu il gasim in Albania post comunista, unde un primar ambitios a reusit sa schimbe fata orasului Tirana si sa reduca semnificativ numarul de crime, colorand si renovand fatadele gri si darapanate ale blocurilor din anii 70, blocuri care seamana foarte mult cu cele de la noi. Povestea e detaliata in videoclipul de mai jos.

Toate aceste exemple dovedesc ca mici schimbari pe care le putem controla si de care suntem responsabili pot produce efecte extreme de benefice la nivel macro. Orice schimbare sustenabila vine din interior, dar pentru multi dintre noi cel mai la usor si rapid mod de a schimba ceva la interior ramane sa schimbam mediul inconjurator.

De fiecare data cand inlocuiesti fereastra sparta, vopsesti gardul ruginit, iti ingrijesti gradina sau strangi gunoiul dupa tine, contribui direct la siguranta ta si a vecinilor tai. Acum te rog cand mergi acasa sa cauti ce poti imbunatatii la zona ta si sa faci asta, pas cu pas, incepand de astazi.

“ Daca crezi ca esti prea mic pentru a face o diferenta, incearca sa dormi cu un tantar in camera.” Dalai Lama

Articol inspirit de “The tipping point” Malcom Gladwell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *