Despre cireşe si alte fructe

Cirese

Să luăm următorul exemplu: o prună şi o zmeură sunt nemulţumite de faptul că nimeni nu le alege la piaţă, aşa că se hotărăsc să se îmbrace în cireşe. Au o mască perfectă, se aseamănă la miros şi la aspect cu celelalte cireşe, şi ajung una lângă altă, în lada cu cireşele adevărate, acolo unde şi-au dorit mereu să fie. Treptat, cele două cireşe false încep să devină prietene, fiecare sperând în secret că cealaltă o va ajuta să devină la un moment dat o cireaşa adevărată. Schimbă experienţe, îşi fac obligaţii şi încep să simtă o legătură. Amândouă şi-ar dori să îşi arate adevăratul înveliş, însă acum au ceva de pierdut, aşa că se străduiesc din ce în ce mai mult să păstreze aparenţele.

Însă, ca orice ambalaj, şi cel de cireaşă are un termen limitat. Încet încet, sub mască, încep să se vadă trăsăturile prunei şi a zmeurei. E din ce în ce mai clar că cele două fructe nu au ce caută în aceeaşi lada, dar a trecut atât de mult timp şi ambele au investit atât de multe în înveliş, încât e greu să mai plece sau să mai ştie ce fel de fructe sunt. Şi dacă ar pleca acum în lada cu prune sau zmeură, cine le-ar mai iubi? Apare o voce în gândul celor două fructe, ar putea fi Alicia Keys, care fredonează: “No one, no one, no oneee”. Frica intervine aşa că instinctul le face pe cele două să îşi peticească ambalajul în loc să renunţe la el.

Când într-un final sunt cumpărate, imediat ce gustul lor adevărat este simţit, ambele sunt aruncate la gunoi. Şi uite aşa, o prună şi o zmeură, care puteau ajunge pe un tort delicios sau într-o palincă numai bună, nu au apucat să trăiască până la adânci bătrâneţe, ca să nu mai vorbim de fericire. Totul pentru că au ţinut morţiş la un ambalaj care oricum le ţinea captive.

Toate aceste etichete arată lumii un singur tipar: sensibil sau distant, blând sau nemilos, generos sau avar, iubitor sau rece. Uităm că nuanţele îl fac pe om frumos dar e convenabil să uităm pentru că prea puţini ochi sunt gata să le descopere, prea puţine minţi sunt gata să le înţeleagă şi prea puţine inimi pregătite să le iubească. Aşa că în loc să ne arătăm toate nuanţele şi să le descoperim în alţii, ne limităm la una sau două şi ne mirăm că relaţiile noastre sunt de multe ori superficiale

Aceste etichete, impuse de noi sau de alţii, ne fac să ne străduim mereu să devenim “Cea mai frumoasă, delicioasă şi bine crescută cireaşă din univers” chiar dacă suntem constienţi că, oricât de bune am fi, tot există persoane cărora nu le plac cireşele, dar care în schimb iubesc prunele şi zmeură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *