Oamenii Care Reconstruiesc România: Mihai Vasile

politeia

Astăzi vreau vorbesc despre unul din oamenii care reconstruiesc România cu mult efort, dăruire şi bucurie, bucată cu bucată şi pas cu pas. Unul din aceşti oameni e Mihai Vasile,iniţiatorul proiectului Politeia, care se ocupă de meditarea copiilor din Darvari la Matematică şi Limba Română. Aceşti copii care, chiar dacă sunt pe clasa a-5-a, au deficienţe înînţelegerea textelor simple şi în rezolvarea problemelor de matematică, competenţe de baza necesare pentru a funcţiona în societatea de astăzi şi care din păcate lipsesc foarte multor copii din ţară.
Pe Mihai l-am cunoscut anul trecut înainte de Crăciun, la câteva luni de la începerea proiectului Politeia, şi l-am urmărit cu interes de atunci. Am fost surprins de inteligenţa şicuriozitatea lui dar şi de dorinţa profundă de a schimba ceva indiferent de costuri. Chiar dacă a studiat la universităţi de renume ca Berkeley şi York, Mihai nu a venit cu idei preconcepute despre cum  pot fi educaţi aceşti copii, ci cu răbdare şi perseverenţă a testat noi modele şi a căutat mereu înţeleagă ce se ascunde în spatele rezultatelor şcolare nu tocmai bune. Rând pe rând Mihai a descoperit motivele erau mult mai complexe decât lipsa unui sistem de învăţământ performant şi sărăcia, abandonul, lipsa sprijinuluicomunităţii sau chiar lipsa rechizitelor joacă un rol extrem de important în dezvoltarea acestor tineri. Chiar dacă fondurile au fost mereu o problema, Mihai a vizitat timp de un an,în fiecare săptămâna, copiii din Darvari, şi a reuşit îi facă evolueze şi îşi redobândească dorinţa de a învaţă. În tot acest timp singurele surse de finanţare erau donaţiileşi banii propri, un lucru de admirat ţinând cont multe proiecte finanţate public nu reuşesc aibă acelaşi impact asupra comunităţii.
Mihai nu s-a lăsat descurajat nici de birocraţia greoaie, nici de oamenii care îi spuneau aşa ceva e imposibil, nici de lipsa banilor sau a sprijinului autorităţilor. Rând pe rânda încercat rezolve toate aceste probleme, şi după mai bine de un an, deşi încă se luptă cu unele din ele, pot spune a reuşit treacă peste multe din obstacolele care păreauimposibile la început de drum.
Datorită lui Mihai şi a altor oameni ca el, viitorul pentru aceşti copii pare mai luminos şi odată cu el şi viitorul societăţii. Avem nevoie de mai mulţi oameni ca Mihai la noi înţară şi unul din cele mai bune moduri prin care îi putem păstra e îi sprijinim cu orice putem atunci când îi întâlnim. Fie e doar cu o vorba bună, un articol, o oră din viaţăpetrecută predând unor copii minunaţi sau un mic sprijin financiar, aceste mici gesturi contează şi dau puterea unor astfel de oameni continue  reconstruiască realitatea, uneori deprimantă, din ţară.
Pentru a afla mai multe detalii despre Mihai şi asociaţia lui puteţi accesa politeia.ro
Nu uitaţi să Încurajaţi astăzi un prieten care încearcă schimbe ceva.

politeia2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *