Preparati-va singuri o vopsea netoxica pentru casa

paint

Vopselele traditionale pot contine cantitati ridicate de benzen, o substanta care poate avea multiple efecte nocive asupra noastra, cateva dintre ele prezentate la sfarsitul articolului.

In articolul precedent am prezentat cateva modalitati de a reduce poluarea interioara ( click here ) insa in acest articol vreau sa va prezint o modalitate usoara de a va prepara propria vopsea, netoxica, realizata din materiale pe care le puteti gasi usor in casa sau la supermarket. Aceasta vopsea nu va acoperi emailul sau alte vopsele pe baza de emulsie de aceea e recomandat sa o folositi doar pentru lemn, teracota, tencuiala sau produse realizate din argila.

Pentru a pregati vopseaua veti avea nevoie de:

2 Linguri de pigment pulbere. In functie de culoarea pe care o doriti puteti combina mai multe nuante.

1 lingura de bicarbonat de sodiu.

6 linguri de apa fierbinte.

4 linguri de branza Quark, asemanatoare cu branza de vaci, se poate gasi in supermarket.

Optional: ceara de albine pentru a izola suprafata.

In prima faza va trebui sa pregatiti pigmentul cu o zi inainte de a pregati vopseaua. Plasati pigmentul intr-un bol si amestecati cu suficienta apa pana obtineti o pasta de consistenta smantanii. Pastrati pasta peste noapte intr-un loc ferit de copii.

A doua zi dizolvati bicarbonatul de sodiu in cele 6 linguri de apa fierbinte si puneti branza Quark intr-un borcan mare, ca cele de dulceata sau muraturi. La final adaugati pigmentul si amestecati pana cand obtineti o pasta omogena. Dupa o ora de repaus puteti folosi vopseaua, insa nu uitati sa o amestecati tot timpul inainte de folosire, ca orice alta vopsea.

Cand vopsiti lasati fiecare strat sa se usuce pentru cateva orea inainte de a adauga stratul urmator. Dupa ce obtineti culoarea dorita vor fi necesare cateva zile pentru o suprafata perfect uscata. La final puteti acoperi suprafata cu ceara de albine pentru izolare si un aspect mai lucios.

Benzenul afecteaza oamenii, prin afectarea functionarii normale a celulelor. De exemplu poate reduce numarul de celule rosii din sange care poate duce la anemia. Starea generala de anemie pe care o resimtim cand stam prea mult in casa poate fi un indicator al nivelului ridicat de benzen. Desigur efectul asupra organismului depinde de durata si intensitatea expunerii la aceasta substanta, precum si de starea de sanatatea a persoanei afectate.

http://www.bt.cdc.gov/agent/benzene/basics/facts.asp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *