Partea buna la o zi ploioasa

rain_205819

Principala mea problema, de cand m-am mutat la Hamburg, a fost sa gasesc ceva pozitiv in legatura cu vremea ploioasa si rece, foarte diferita de cea cu care eram obisnuit in Romania. Inca imi amintesc prima luna acolo, una in care soarele a uitat sa iasa cauzand o depresie serioasa si o oboseala cronica, datorita, probabil, lipsei de vitamina D.

Dupa mai mult de doi ani in Hamburg, in care am avut parte doar de 2 luni cu soare, am descoperit intr-un final, intr-una din duminicile ploioase, ceva pozitiv legat de vremea intunecata. Anume cercetarea, din centrele de marketing, privind efectele senzațiilor pe care le percepem la nivelul corpului asupra comportamentului nostru la cumpărături.

Se pare ca oamenii care tin pentru o perioada scurta de timp o bautura calda in mana devin mai sociabili si percep strainii ca fiind mai prietenosi, decat cei care au tinut in prealabil o bautura rece in mana, acest fapt fiind demonstrat intr-un experiment condus de Lawrence E. Williams, de la University of Colorado at Boulder, si John A. Bargh, de la Yale. Cu alte cuvinte putem spune ca atunci cand suntem expusi la frig e mai putin probabil sa fim pacaliti de aparante. Desigur e si mai greu sa fim fermecatori daca mergem la o intilnire, dar cine merge la intilniri pe ploaie?

Studii asemanatoare arata ca temperaturile ridicate si vremea frumoasa ii fac pe oameni sa se conformeze mai usor, adica devenim un fel de Yes Man cand soarele e pe cer. De aceea, cand avem o negociere importanta, e preferabil ca aceasta sa aiba loc intr-o zi intunecat si rece. De asemenea, cand e soare si cald, suntem mai optimisti cu privire la viitor si tindem sa cumparam mai mult decat de obicei, avand impresia ca vom putea recupera banii usor in viitor.

Se pare ca atunci cand avem parte de soare luam decizii economice mai proaste, decat atunci cand avem parte de o zi ploioasa. Deci e indicat sa mergem la mall cand afara e intunecat si sa folosim zilele cu soare pentru a iesi in natura si a ne incarca cu optimism si vitamina D.

F.M.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *